ESKİŞEHİR PERİODONTOLOJİ

ESKİŞEHİR PERİODONTOLOJİ
ESKİŞEHİR DİŞ

Periodontoloji dişlerin etrafındaki sert ve yumuşak dokularda meydana gelen iltihabi hastalıkların (periodontal hastalık) teşhis ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliğinin bir dalıdır..

 

Periodontal hastalık, diş eti ve dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları etkileyen iltihabi durumdur.
 Diş eti hastalığının erken dönemi “gingivitis” tir. Gingivitis, dişin çevre dokularından sadece diş etinin etkilendiği klinik tablodur. Plak tabakasındaki bakterilerin, diş etlerini iltihaplandırması hastalığın başlangıcıdır. 
Plak; dişlerin üzerinde sürekli olarak oluşan yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Bu dönemde diş etlerinde kırmızılık, kanama ve şişlik gözlemlenmektedir. Bu dönemde ağrıya rastlanmamaktadır.

Genellikle yetersiz ağız bakımı ile meydana gelir ve profesyonel diş taşı temizliği ve de evde yapılan düzenli ağız bakımı ile çabuk iyileşme sağlanır. Tedavi edilmezse hastalık periodontitis aşamasına geçer. Periodontitis, bakterilerin etkisi sonucunda diş etinde başlayan iltihabi sürecin, dişi destekleyen diş eti fibrilleri ve alveol kemiğinin yıkıma neden olmasıdır. Sağlıklı diş etinin dişle birleştiği yerde 1- 2 mm 'lik fizyolojik bir diş eti oluğu bulunur. Periodontitiste, bu oluk zamanla bakterilerin saldırısı sonucu derinleşerek periodontal cebe dönüşür. 

 

 

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

 

 

  • Ağız kokusu
 
  • Dişlerin sallanması 

 

  • Diş etlerinde çekilme

 

  • Soğuk içecek içildiğinde sızlama

 

  • Dişlerin eskisi gibi kapanmaması

 

  • Diş etlerinde fırçalarken kanama

 

  • Dişler arasında yeni oluşan aralıklar

 

  • Ağzınızda sürekli olarak oluşan yaralar

 

  • Diş etlerinde oluşan şişlik ve kızarıklık

 

 

 

Tedavi

 

 

Diş eti tedavisinde en önemli amaç iltihabi reaksiyonun azaltılması ve yavaşlatılmasıdır. Tedavinin ilk aşamasında iltihaba neden olan diş taşı, bakteri plağı ve ceplerin uzaklaştırılması amaçlanır. Diş taşlarının ve bakteri plaklarının uzaklaştırılması için el aletleri ve ses dalgalarıyla çalışan  ultrasonik cihazlar (kavitron) kullanılır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi tedaviye erken başlanması çok önemlidir. El aletleri ve ultrasonik cihazlarla yapılan tedavilerle periodontal yıkım yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir.

 

Teşhis konulduğundan itibaren bütün bu tedavilerin yanında bireyin ağız bakımı da çok önemlidir. Hasta işbirliği içinde olmazsa, uygulanan tedavi yöntemlerinin başarı yüzdesi düşmektedir.

 

 


Copyrights 2015 OLDCITYDENT Sitenin son düzenlenme tarihi: 20.02.2024